Η Rosa Franziska Maier γεννήθηκε στο Graz της Αυστρίας το 1997. Παίζει συχνά ως σολίστ αλλά και ως μέλος μουσικών συνόλων, με την μουσική δωματίου να την ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια σειρά μουσικών βίντεο με έργα για σόλο κιθάρα του 20ου αιώνα.

Έδωσε την πρώτη της συναυλία σε ηλικία 11 ετών στο Musiksalon Erfurt στο Graz. Το 2012 έκανε το ντεμπούτο της ως σολίστ με ορχήστρα στην αίθουσα συναυλιών Mumuth του University of Music and Performing Arts Graz και έπαιξε ως σολίστ στο Golden Hall του Vienna Musikverein. Εκτός Αυστρίας, έχει εμφανιστεί στην Τσεχία, την Ιταλία, το Λιχτενστάιν και επανειλημμένα στη Γερμανία. Από το 2022 διοργανώνει τη σειρά συναυλιών Saitansichten, έχει ήδη προγραμματίσει πολλές συναυλίες στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελλάδα ενώ το 2024 θα κυκλοφορήσει το νέο της σόλο CD.

Έχει κερδίσει πολλές υποτροφίες και διαγωνισμούς. Κέρδισε τον πρώτο της διεθνή διαγωνισμό σε ηλικία 11 ετών (Brno CZ, 2008) και έχει κερδίσει οκτώ φορές το πρώτο βραβείο στον αυστριακό διαγωνισμό νέων Prima la musica. Το 2009 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο International Guitar Festival Rust και το 2011 ηχογράφησε το πρώτο της CD, “Un sueno en la floresta”, στο στούντιο ηχογράφησης records.v4m (Βιέννη). Την διαγωνιστική της επιτυχία ακολούθησαν πολλές υποτροφίες από την πόλη του Γκρατς και το διεθνές φεστιβάλ κιθάρας LIGITA, μεταξύ άλλων.

Η Rosa Franziska Maier πήρε τα πρώτα της μαθήματα μουσικής σε ηλικία τριών ετών και ξεκίνησε κιθάρα μόλις ένα χρόνο αργότερα. Μαθήτευσε κοντά στους  Elisabeth και Heinz Irmler στο Johann-Joseph-Fux-Konservatorium Graz, και αμέσως μετά σε ηλικία 15 ετών έγινε δεκτή στην τάξη του διάσημου Ιταλού παιδαγωγού Paolo Pegoraro στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Γκρατς. Το 2023, η Rosa Franziska Maier ολοκλήρωσε τις οργανικές της σπουδές στην κιθάρα με διάκριση στο University of Music and Performing Arts της Βιέννης με τον διάσημο Ουρουγουανό κιθαρίστα Álvaro Pierri.
Έχει λάβει πολύτιμη μουσική καθοδήγηση από τον Ιταλό λαουτενίστα και κιθαρίστα Luciano Contini, τον Αυστριακό κιθαρίστα Armin Egger, τη διάσημη δασκάλα βιολιού Regina Brandstätter, τον πιανίστα Johannes Kutrowatz, την Πολωνή μαέστρο Marta Gardolińska και τον διεθνούς φήμης κιθαρίστα Tilman Hoppstock.

Εκτός από το επάγγελμά της ως μουσικός, η Rosa Franziska Maier ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και τα εικαστικά και συγκεκριμένα για τα έργα των Arthur Schnitzler, Paul Celan, Simone de Beauvoir και Wasilli Kandinsky, τα οποία έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη δική της καλλιτεχνική δουλειά.

Εκτός από τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες, η Rosa Franziska Maier διδάσκει στο Vienna International Music & Art Centre, είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Musikschule Wien και συνεχίζει τις σπουδές της  στην Ενόργανη και Φωνητική Παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης.

Έχοντας αποσπάσει πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, ο Sébastien Vachez έχει μια διεθνή σταδιοδρομία ως σολίστ, συνθέτης, ενορχηστρωτής και δάσκαλος.
Είναι ιδιαίτερα γνωστός στον χώρο των διεθνών φεστιβάλ έχοντας εμφανιστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ελλάδα), στη Νότια Αμερική (Περού) και στην Ασία (Χονγκ Κονγκ).

Διδάσκει συχνά σε master-classes και σεμινάρια.

Ο Sébastien έχει ηχογραφήσει επτά CD (“Comme une Saudade”, “Cuba Libre”, “Couleurs Tango”, “Brésils”, “Valsez sur moi”, “Chamber Music” και “Hommage à Manos Hadjidakis”) και έργα του έχουν εκδοθεί από τους εκδοτικούς οίκους Doberman – Yppan (Καναδάς), d’Oz (Καναδάς) και Henri Lemoine (Παρίσι).

Συνθέσεις του παίζονται και ηχογραφούνται σε όλο τον κόσμο από καταξιωμένους μουσικούς όπως οι Shin-Ichi Fukuda (Ιαπωνία), Thibault Cauvin, Olivier Pelmoine (Γαλλία), Boris Gaquere (Βέλγιο), Δημήτρης Δεκαβάλας (Ελλάδα), Kevin Manderville (ΗΠΑ). ), Matthew McAllister (Σκωτία), Sébastien Deshaies, Isabelle Héroux (Καναδάς) κ.λπ.

Πρόσφατα, ξεκίνησε μια συνεργασία με τον Γάλλο πιανίστα και συνθέτη Daniel Goyone σε  διασκευές της μουσικής του για μία ή δύο κιθάρες. Ο Goyone είναι ένας από τους καλύτερους μουσικούς της τζαζ στη Γαλλία, έχοντας παίξει με τον Chick Corea καθώς και με τον τραγουδιστή και τραγουδοποιό Claude Nougaro.

Η Μαρία Φραγκιαδάκη γεννήθηκε στην Κρήτη και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Τέρη Καραπαναγιώτη και την Ειρήνη Κώστα και Ανώτερα Θεωρητικά με τον Σπύρο Κλάψη στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Είχε την τύχη να γνωρίσει και να δουλέψει με τον Γιώργο Χατζηνίκο που θεωρεί και τη μεγαλύτερη επιρροή της. Έχει κάνει μαθήματα μονωδίας με την Καίτη Παπαλεξοπούλου, τη Νινό Εμπραλίτζε και τον Hubert Weller.
Έχει ασχοληθεί με την παλαιά μουσική με δασκάλους την Έφη Μηνακούλη και τον Ιάκωβο Παππά.
Έχει κάνει μαθήματα θεάτρου στο Θέατρο των Αλλαγών με τον Ευδόκιμο Τσολακίδη και το Γιώργο Καραμίχο.  Έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ κυρίως στη Γαλλία ως ντουέτο με το Sébastien Vachez.

Η προσπάθειά της να αντιληφθεί τον κόσμο και την εξέλιξή του, την οδήγησε στη δημιουργία του προγράμματος που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή. Ένα μουσικό ντοκυμαντέρ μέσα στους αιώνες σε χώρες που μπορεί και να μην υπάρχουν πλέον.

Ο Βαγγέλης Τούντας είναι βραβευμένος συνθέτης, και μουσικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κέα. Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική, αρχίζοντας μαθήματα κλασσικής κιθάρας με τον Μάνο Αναγνώστου και αργότερα θεωρητικά μαθήματα με τον Στέλιο Βλασσόπουλο.

Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο κλασσική κιθάρα με τον Άγγελο Νικολόπουλο και Ανώτερα Θεωρητικά με την Ειρήνη Αρχάυλη. Ως σολίστας του βιολιού ασχολήθηκε από πολύ μικρή ηλικία με την ελληνική παραδοσιακή μουσική καθώς και με την world και ethnic music.

Έχει πολλές συμμετοχές σε ηχογραφήσεις και παραστάσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Από το 2002 ξεκίνησε να ασχολείται με την μουσική παραγωγή την ενορχήστρωση και την μουσική τεχνολογία. Έχει συνθέσει ορχηστρική μουσική για θέατρο, τηλεοπτικές σειρές, διαφημιστικά spot, όπως και πολλά τραγούδια για διάφορους καλλιτέχνες. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με την παραγωγή, ενορχήστρωση και σύνθεση μουσικής για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

Έχει συνθέσει πρωτότυπη μουσική στις ταινίες «Κάνε το Βήμα» 2015, «Αγαπά σαν να μην υπάρχει αύριο» (Silver Cannes Lion 2016), «Από την αρχή» 2017, που απέσπασε ένα χρυσό και ένα ασημένιο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ  Δημιουργικότητας των Καννών (Cannes Lions International Festival of Creativity), «The taste of love» 2018, «Robogirl» 2019, στο Ντοκιμαντέρ The Real Robokids (Silver Cannes Lion 2021), «Μικρές Ιστορίες Μεγάλης Αγάπης» 2022 κ.α.

Solo Performance (Project)

To Solo Music Performance είναι ένα διαδραστικό μουσικό πρότζεκτ που ταξιδεύει σε ένα μεγάλο φάσμα μουσικών ειδών. Ξεκινώντας με lounge διάθεση και καταλήγοντας σε dance ethnic ατμόσφαιρες, ο Βαγγέλης Τούντας ηχογραφεί επιτόπου ήχους και μελωδίες που αναπαράγονται συνεχώς (livelooping) ενώ με τα διάφορα εφέ που χρησιμοποιεί στο βιολί , την κιθάρα, τα πλήκτρα και τα κρουστά , συνδέει, συνοδεία φωνητικών, τον παραδοσιακό ήχο του βιολιού με απρόβλεπτα μουσικά είδη και στιλ.

Το violin performance του Βαγγέλη Τούντα σε συνδυασμό με το προ ηχογραφημένο υλικό δημιουργεί ένα απολαυστικό happening, μια πληθώρα ηχοχρωμάτων και μουσικών υφών με γνωστά ακούσματα από τον κόσμο του κινηματογράφου, αλλά και μελωδίες του ίδιου, καθώς επίσης και από covers πολύ γνωστών τραγουδιών από την ποπ , τζαζ, ροκ, και world music σκηνή.

www.vaggelistountas.gr

2-6 Ιουλίου 2024

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια παρουσίας στα Ελληνικά μουσικά δρώμενα. Με την υψηλή ποιότητα των εκδηλώσεων, την μακρόχρονη παιδαγωγική του προσφορά και το μοναδικά φιλικό του κλίμα θεωρείται δίκαια ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ στην Ελλάδα.

Ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ πέντε ημερών με συναυλίες, σεμινάρια, διαγωνισμούς και ορχήστρα από τους συμμετέχοντες κιθαριστές. Μια ανοιχτή γιορτή και μια δημιουργική συνεύρεση μουσικών, καθηγητών και σπουδαστών με το φιλόμουσο κοινό.

Αναζητώντας πάντα νέες εμπειρίες, το φεστιβάλ προσφέρει στο κοινό αξέχαστες εκδηλώσεις, δίνει βήμα έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες και εμπλουτίζει τις εμπειρίες των σπουδαστών μέσα από την ενεργό συμμετοχή σε σεμινάρια, διαγωνισμούς και μουσικά σύνολα.

Μια αξέχαστη μουσική εμπειρία στην Ερμούπολη, παρέα με τον λαμπερό ήλιο των Κυκλάδων και το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου. Ένας μοναδικός συνδυασμός μουσικής και διακοπών.

Στα πλαίσια του 30ου Φεστιβάλ Κιθάρας θα πραγματοποιηθούν οι “20οι κιθαριστικοί αγώνες”.
Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό ανοικτό σε όλους τους κιθαριστές.

Υπάρχουν 3 κατηγορίες, ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων.

Στους νικητές θα απονεμηθούν τιμητικά διπλώματα και βραβεία, (κιθάρες, επιταγές αγοράς βιβλίων κ.α. ) προσφορά μουσικών εκδοτικών οίκων.

Όροι του διαγωνισμού

  1. Το πρόγραμμα των υποψηφίων πρέπει να αποσταλεί μέχρι τις  14  Ιουνίου 2024.
  2. Αλλαγές στο πρόγραμμα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δεν γίνονται δεκτές.
  3. Η σειρά εμφάνισης των διαγωνιζομένων καθορίζεται έπειτα από κλήρωση λίγο πριν την έναρξη κάθε κύκλου.
  4. Το πρόγραμμα των διαγωνιζομένων πρέπει να εκτελεστεί από μνήμης. Δεν επιτρέπεται η επανάληψη κομματιών από προηγούμενο κύκλο.
  5. Το Φεστιβάλ διατηρεί τα αποκλειστικά δικαιώματα φωτογράφησης και μαγνητοσκόπησης των φάσεων του διαγωνισμού χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω υποχρέωση έναντι των διαγωνιζομένων.
  6. Οι διαγωνιζόμενοι αναλαμβάνουν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους.
  7. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει την πλήρη αποδοχή όλων των ανωτέρω όρων.

Κριτική επιτροπή

Κύρια κριτήρια για τη βαθμολόγηση είναι η μουσική προσωπικότητα του διαγωνιζομένου σε διαφορετικά είδη μουσικής, το χάρισμα, η σκηνική παρουσία καθώς και η σωστή προσπάθεια και προετοιμασία.
Η επιτροπή απαρτίζεται από μουσικούς και κιθαριστές αναγνωρισμένης αξίας.
Η απόφαση της επιτροπής είναι οριστική και δεν προσβάλλεται.
Η επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει τον υποψήφιο σε οποιαδήποτε φάση της εκτέλεσης καθώς και να μην απονείμει κάποιο βραβείο αν κρίνει ότι το επίπεδο δεν είναι ικανοποιητικό.
Μέλη της επιτροπής που μπορεί έχουν σχέση διδασκαλίας με κάποιους διαγωνιζόμενους θα το δηλώσουν και θα απέχουν της βαθμολόγησης.

“20οι κιθαριστικοί αγώνες”

 Α΄ Κατηγορία (< 14 ετών)

Για παιδιά έως 14 ετών. (γεννήθηκαν μετά την 1η Ιουλίου 2010).

ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ – Δύο ή περισσότερα έργα, συνολικής διάρκειας 7 λεπτών.

 

Β΄ Κατηγορία (>14 & <17 ετών)

Για νέους μεταξύ 14-17 ετών (γεννήθηκαν μεταξύ 1ης Ιουλίου 2010 και 1ης Ιουλίου 2007).

ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ – Ελεύθερο πρόγραμμα. Συνολική διάρκεια 12 λεπτά.

 

Γ΄ Κατηγορία (>17 ετών)

Ανοικτή κατηγορία από 17 ετών και άνω (όσοι γεννήθηκαν πριν τη 1η Ιουλίου 2007).

ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ – Ελεύθερο πρόγραμμα. Συνολική διάρκεια 25 λεπτά.

 

Κόστος συμμετοχής

Ενεργή συμμετοχή – 50 ευρώ .
Παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής στα master class ή στα junior class, τον διαγωνισμό και την ορχήστρα.

Συνοδοί – ακροατές – 20 ευρώ.
Παρέχει το δικαίωμα παρακολούθησης των δραστηριοτήτων του φεστιβάλ.

Συμμετοχή στο διαγωνισμό

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν οι ενεργά συμμετέχοντες χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.
Οι διαγωνιζόμενοι στις κατηγορίες Α΄& Β΄θα πρέπει να αποστείλουν έγγραφο που να επιβεβαιώνει την ηλικία τους
(φωτοτυπία ταυτότητας, διαβατηρίου ή πιστοποιητικό γέννησης).

Διαμονή

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φροντίσουν για τη διαμονή από μόνοι τους.
Αν θέλετε να σας προτείνουμε δωμάτια σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία (υπάρχει μικρή διαθεσιμότητα)
δηλώστε το στο σχετικό πεδίο της φόρμας συμμετοχής. 

Όροι συμμετοχής

Για συμμετοχή σπουδαστών στο φεστιβάλ κάτω των 17 ετών που δεν συνοδεύονται, απαιτείται έγγραφη εξουσιοδότηση των γονέων.
Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής από τη μεριά του αιτούντος το δικαίωμα συμμετοχής δεν επιστρέφεται.

Προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής: 15 Ιουνίου 2024.
(Οι θέσεις ενδέχεται να έχουν καλυφθεί πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία)
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Μελετάμε, ετοιμάζουμε,  παρουσιάζουμε!

Ένα workshop που αναδεικνύει τα οφέλη και την χαρά  της συμμετοχής σε ένα μουσικό σύνολο. 
Μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε  σαν ομάδα μουσική,  που είναι  αδύνατο να παιχτεί  σε ατομικό επίπεδο. 
Στόχος να προετοιμάσουμε τα κομμάτια για την συναυλία λήξης του φεστιβάλ.

Η μελέτη της  κιθάρας  μπορεί να αποβεί  ένα  μοναχικό και μερικές φορές βαρετό ταξίδι.

Η συμμετοχή σε ένα σύνολο προσφέρει :

  • έμφαση στην μουσική ερμηνεία των διαφόρων στυλ,  στην τονική ισορροπία, στις φράσεις και στις δυναμικές
  • ανάπτυξη της ακουστικής επαγρύπνησης,  των ρυθμικών δεξιοτήτων καθώς και της παρακολούθησης μουσικού κειμένου
  • ανάπτυξη της συνεργασίας και  της από κοινού αντιμετώπισης των  τεχνικών προκλήσεων.

Οι πρόβες  θα αποτελέσουν  μια εκπαιδευτική και ταυτόχρονα ψυχαγωγική εμπειρία.

Η συμμετοχή στην ορχήστρα είναι ανοικτή σε όλους τους συμμετέχοντες.

Διεύθυνση – διδασκαλία:  Άγγελος Νικολόπουλος

Το Φεστιβάλ κιθάρας διοργανώνεται καθε Ιούλιο στην Ερμούπολη της Σύρου και περιλαμβάνει:

Συναυλίες

Κάθε βράδυ συναυλίες και ρεσιτάλ σε διάφορους χώρους της πόλης.

Master class

Σεμινάρια για προχωρημένους σπουδαστές (επίπεδο > μέσης τάξης) ή αποφοίτους ωδείων.
Ο αριθμός των ενεργά συμμετεχόντων σε κάθε master class είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
(Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι και σε 2 master class με σειρά προτίμησης καθηγητή)

Junior class

Ειδικά τμήματα για αρχάριους ή μέσου επιπέδου σπουδαστές.

“Κιθαριστικοί αγώνες” (Διαγωνισμός)

Διεθνής διαγωνισμός ανοικτός σε όλους τους κιθαριστές.
Σε 3 κατηγορίες, ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων.

Κιθαριστική ορχήστρα

Workshop που αναδεικνύει τα οφέλη και την χαρά της συμμετοχής σε ένα μουσικό σύνολο.

Scroll to Top