Η Ερμούπολη

Miaouli square

Ερμούπολη, η πρωτεύουσα της Σύρου και των Κυκλάδων.
Μια πόλη καταμεσής του Αιγαίου που ξεχωρίζει για την χάρη, τον πολιτισμό και την ευγένεια της.
Με τα επιβλητικά κτήρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, τις νεοκλασικές επαύλεις και τις λαμπερές εκκλησίες δίκαια αποκαλείται η “Αρχόντισσα των Κυκλάδων”.

Καλλιμάρμαρα δημόσια κτίρια, αρχοντικά με πλούσιο αρχιτεκτονικό διάκοσμο, θαυμαστά αριστουργήματα τέχνης και ομορφιάς κοσμούν τη σύγχρονη πόλη.
Η Ερμούπολη, μπορεί να μην έχει πια την παλιά της δύναμη, κερδίζει όμως τον θαυμασμό για την νεοκλασική ομορφιά της που διατηρείται αλώβητη μέχρι σήμερα.
Άπειρα μνημειακά αρχιτεκτονικά κτίσματα καμαρώνουν περήφανα στην Ερμούπολη. Η νεότερη εκκλησιαστική αρχιτεκτονική με τα περίτεχνα και σκαλιστά τέμπλα των ναών σε ρυθμό “μπαρόκ” ή αναγέννησης εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Το νησί δεν το άγγιξε ο πόλεμος. Ήταν ελεύθερο και προστατευμένο από μια μεγάλη Ευρωπαϊκή δύναμη, τη Γαλλία.
Οι πρώτοι πρόσφυγες ήταν πάμφτωχοι και ρακένδυτοι, αλλά πλούσιοι σε πείρα και γνώσεις.
Πολύ γρήγορα, ήδη στα χρόνια του κυβερνήτη Καποδίστρια, η νέα πόλη περνά στην ειρήνη και δημιουργική επανάσταση που θα την οδηγήσει στην ακμή.

Η πόλη που αφιερώθηκε στον Κερδώο Ερμή, τον 19ο αι. Είχε αναδειχθεί στο πιο σημαντικό εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο του ελεύθερου Ελληνισμού.

Την οικονομική ακμή της Ερμούπολης συνόδεψε η κοινωνική εξέλιξη και η πολιτιστική άνθηση. Στην πόλη του Κερδώου αλλά και του Λόγιου Ερμή σχηματίστηκε για πρώτη φορά γνήσια ελληνική αστική τάξη, που εκφράστηκε με ζωηρή κοινωνική και πνευματική δραστηριότητα. Πολιτιστικά κέντρα, θέατρα, αίθουσες μουσικής, λέσχες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, τυπογραφεία, βιβλιοθήκες κι ένας ιδιαίτερα πολυφωνικός τύπος έσπρωξαν την Ερμούπολη προς τα εμπρός.

Το όνομα της ξέφυγε από τα όρια του Αιγαίου και ακούγεται στα σαλόνια της Ευρώπης. Η ακτινοβολία του πλούτου και του πνεύματος δημιούργησαν το πρώτο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα.

Scroll to Top