Rosa Franziska Maier

Η Rosa Franziska Maier γεννήθηκε στο Graz της Αυστρίας το 1997. Παίζει συχνά ως σολίστ αλλά και ως μέλος μουσικών συνόλων, με την μουσική δωματίου να την ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια σειρά μουσικών βίντεο με έργα για σόλο κιθάρα του 20ου αιώνα.

Έδωσε την πρώτη της συναυλία σε ηλικία 11 ετών στο Musiksalon Erfurt στο Graz. Το 2012 έκανε το ντεμπούτο της ως σολίστ με ορχήστρα στην αίθουσα συναυλιών Mumuth του University of Music and Performing Arts Graz και έπαιξε ως σολίστ στο Golden Hall του Vienna Musikverein. Εκτός Αυστρίας, έχει εμφανιστεί στην Τσεχία, την Ιταλία, το Λιχτενστάιν και επανειλημμένα στη Γερμανία. Από το 2022 διοργανώνει τη σειρά συναυλιών Saitansichten, έχει ήδη προγραμματίσει πολλές συναυλίες στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελλάδα ενώ το 2024 θα κυκλοφορήσει το νέο της σόλο CD.

Έχει κερδίσει πολλές υποτροφίες και διαγωνισμούς. Κέρδισε τον πρώτο της διεθνή διαγωνισμό σε ηλικία 11 ετών (Brno CZ, 2008) και έχει κερδίσει οκτώ φορές το πρώτο βραβείο στον αυστριακό διαγωνισμό νέων Prima la musica. Το 2009 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο International Guitar Festival Rust και το 2011 ηχογράφησε το πρώτο της CD, “Un sueno en la floresta”, στο στούντιο ηχογράφησης records.v4m (Βιέννη). Την διαγωνιστική της επιτυχία ακολούθησαν πολλές υποτροφίες από την πόλη του Γκρατς και το διεθνές φεστιβάλ κιθάρας LIGITA, μεταξύ άλλων.

Η Rosa Franziska Maier πήρε τα πρώτα της μαθήματα μουσικής σε ηλικία τριών ετών και ξεκίνησε κιθάρα μόλις ένα χρόνο αργότερα. Μαθήτευσε κοντά στους  Elisabeth και Heinz Irmler στο Johann-Joseph-Fux-Konservatorium Graz, και αμέσως μετά σε ηλικία 15 ετών έγινε δεκτή στην τάξη του διάσημου Ιταλού παιδαγωγού Paolo Pegoraro στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Γκρατς. Το 2023, η Rosa Franziska Maier ολοκλήρωσε τις οργανικές της σπουδές στην κιθάρα με διάκριση στο University of Music and Performing Arts της Βιέννης με τον διάσημο Ουρουγουανό κιθαρίστα Álvaro Pierri.
Έχει λάβει πολύτιμη μουσική καθοδήγηση από τον Ιταλό λαουτενίστα και κιθαρίστα Luciano Contini, τον Αυστριακό κιθαρίστα Armin Egger, τη διάσημη δασκάλα βιολιού Regina Brandstätter, τον πιανίστα Johannes Kutrowatz, την Πολωνή μαέστρο Marta Gardolińska και τον διεθνούς φήμης κιθαρίστα Tilman Hoppstock.

Εκτός από το επάγγελμά της ως μουσικός, η Rosa Franziska Maier ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και τα εικαστικά και συγκεκριμένα για τα έργα των Arthur Schnitzler, Paul Celan, Simone de Beauvoir και Wasilli Kandinsky, τα οποία έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη δική της καλλιτεχνική δουλειά.

Εκτός από τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες, η Rosa Franziska Maier διδάσκει στο Vienna International Music & Art Centre, είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Musikschule Wien και συνεχίζει τις σπουδές της  στην Ενόργανη και Φωνητική Παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης.

Scroll to Top